Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 07/2007

Mindent az olajos magvakról

Food TodayEgy kilencvenes évekbeli kutatás azt jelezte, hogy a diófélék jót tesznek a szívnek, ám az ok ismeretlen volt. A legújabb tanulmányok fényt derítettek a dologra és más jótékony hatásait is találták a diófélék fogyasztásának.

A kilencvenes évek elején egy széleskörű vizsgálat azt a meglepő dolgot találta, hogy egy adag olajos mag, heti több mint egy alkalommal fogyasztva, úgy tűnt védelmet nyújt a szívroham és a stroke ellen – és minél gyakrabban fogyasztotta valaki a dióféléket, annál nagyobb volt a védelem. Más tanulmányok következetesen igazolták ezeket a korai felfedezéseket, és azt találták, hogy a dióféléknek kedvező hatása van a szív egészségére férfiakban, nőkben, idős korban, és azoknál, akiknek magas a vérnyomásuk valamint azoknál is akiknek nem. Mint diófélék, magas zsiradéktartalmú élelmiszerek (a diófélékben az energiatartalom mintegy 80%-a zsiradékból származik) ez egy érdekes felfedezés volt és a tudósok nekiláttak kideríteni, hogy a diófélék melyik alkotórésze lehet felelős, és hogyan fejti ki jótékony hatásait a testben.

Jótékony hatású zsírok a diófélékben

A diófélék zsiradékainak legtöbbje nagy mennyiségű jótékony hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz és alacsony a koleszterinszint-növelő telített zsiradék tartalma. Az egyszeresen és különösen a többszörösen telítetlen zsírok csökkentik az LDL („rossz”) koleszterin- és vérzsír-szinteket. Ám még az után is, hogy figyelembe vették a diófélék kedvező zsírösszetételét, azt találták, hogy a dióféléknek a vártnál nagyobb a koleszterinszint csökkentő képessége. Ezenfelül, amiatt hogy a diófélék még mérsékelt fogyasztásának is jótékony hatása van, olyan, mintha a diófélék által kifejtett hatások túlmutatnának a koleszterinszintek csökkentésén.

Tápanyagokkal tele és más jótékony összetevőkkel

A hasznos zsírokon, fehérjéken és rostokon kívül minden egyes dióféle saját egyedi vitamin és ásványi anyag keveréket tartalmaz. A legtöbb dióféle tartalmaz: hasznos mennyiségű E vitamint, egy erőteljes antioxidánst, ami semlegesíti a szabadgyököket és megvédi tőlük az egészséges sejteket; folsavat, ami fontos a homocisztein koncentráció (egy vérben lévő aminosav) megemelkedésének (rizikófaktor a szívmegbetegedéseknél) megelőzésben; valamint a vérnyomás szabályozásában közreműködő magnéziumot. A diófélék ugyancsak tartalmaznak temérdek más jótékony keveréket úgymint növényi szterolokat, fitoösztrogéneket, és más fitonutrienseket, amelyek mind hozzájárulhatnak a szív egészségéhez.

Gyulladásellenes hatás

Újkeletű javaslat az, hogy a diófélék segíthetnek csökkenteni az artériák gyulladását, a szívbetegség egy korai jelét. A diófélék különösen gazdagok argininben, egy fehérjeeredetű aminósavban. Az arginin szükséges a nitrogén oxid előállításához, ami pedig segít az artériáknak és egyéb ereknek ellazulni, kitágulni és támogatja a jó véráramlást. Egy friss spanyol tanulmány azt találta, hogy a dióban (Juglans regia) gazdag diéta segített csökkenteni az arteriális gyulladásokat és képes volt ellensúlyozni a zsírban gazdag táplálkozás hatásait. 2,3  Az azonban nem volt világos, hogy vajon a többszörösen telítetlen zsírok (a diók omega-3 zsírsavakban gazdagok), az arginin, az antioxidánsok, vagy mindhárom kombinációja volt felelős az erek védelméért.

Más betegségek elleni védelem

Tény, hogy a gyakori diófélék fogyasztása összefügg a 2 típusú diabetes mellitus, más néven a felnőttkorban kezdődő diabetes alacsonyabb kockázatával. Megint csak a gyulladásellenes hatás a szóba jöhető ok. 4 Szintén van néhány elmélet arról, hogy a diófélék védő hatásúak lehetnek bizonyos típusú rákokkal szemben. Például az Európai Prospektív Rák és Táplálkozás Vizsgálat azt találta nőknél, hogy minél több dió és magfélét fogyasztottak, annál alacsonyabb volt körükben a vastagbélrák kockázata. Férfiaknál nem találtak hasonló összefüggést. 5

Diófélék fogyasztása

Heti pár alkalommal egy marék vegyes dióféle fogyasztása jót tesz az egészségnek, azonban van néhány ellentmondás. Mivel a diófélék magas energiatartalmúak, javasolt valamilyen kevésbé egészséges helyett és nem egyszerűen mellé fogyasztani. Továbbá legjobb a dióféléket nyersen fogyasztani, mivel a pörkölés vagy sütés csökkentheti az aktív összetevők hatásosságát. A sózott változatokat mérsékelten kellene fogyasztani, főként, ha oda kell figyelnie a konyhasóbevitelre.

Végül néhány ember allergiás az olyan, fán termő diófélékre, mint a (brazil dió, mandula, mogyoró) vagy a földimogyoróra*, de rendszerint nem mindkettőre egyszerre. A dió allergia anafilaxiás sokkot okozhat, az ártalmas hatású „diófélét” és minden olyan élelmiszert, ételt, ami akár nyomokban is tartalmazhatja, kerülni kell!

*A földimogyoró nem igazi mogyoró, hanem valójában hüvelyes, mint a borsó vagy a bab, azonban a tápanyagösszetételét tekintve összehasonlítható a diófélékkel és úgy tűnik ugyanolyan jó számunkra, mint azok.

Irodalomjegyzék
 
  1. Sabate J. (1999). Nut consumption, vegetarian diets, ischemic heart disease and all-cause mortality: evidence from epidemiologic studies. American Journal of Clinical Nutrition 70; 500S-503S
  2. Jiang R. et al (2006). Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. American Journal of Epidemiology 163;222-231
  3. Cortes B. et al (2006). Acute effects of high fat meals enriched with walnuts or olive oil on post-prandial endothelial function. Journal of the American College of Cardiology 48;1666-1671
  4. Jiang R. et al (2002). Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. Journal of the American Medical Association. 288;1544-2560
  5. Jenab M. et al (2004). Association of nut and seed intake with colorectal cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 13;1595-1603
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése