Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 09/2005

A fehérjék elengedhetetlenek az élethez!

Food TodayA fehérje szó a görög “protos” szóból ered, jelentése: első elem. A fehérjék elengedhetetlen elemei minden egyes élő sejt növekedésének, felépülésének, jó működésének, valamint felépítésének. Ilyenek a hormonok, mint a vércukorszintet kontroláló inzulin; enzimek, mint az ételek emésztéséhez elengedhetetlen amiláz, lipáz vagy proteáz; antitestek, melyek segítenek minket a fertőzések leküzdésében; izomfehérjék, melyek az összehúzódást teszik lehetővé és még számos egyéb. Tehát a fehérjék valóban elengedhetetlenek az élethez!

Aminosavak, az építőkövek

A fehérjék aminosavak, az építőkövek, összekapcsolódásából jönnek létre. Egy átlagos fehérje 300 vagy még több aminosavat is tartalmazhat. Minden egyes fehérjének megvan a speciális számú, illetve sorrendű aminosav-összetétele. Fontos a molekula formája, mivel gyakran az határozza meg a fehérje funkcióját. Közel húsz különböző aminosav található a növényekben, illetve állatokban.

Az aminosavak feloszthatóak esszenciális (nélkülözhetetlen aminosavak, melyeket szervezetünk az anyagcsere folyamán nem tud előállítani, így étrendünknek tartalmaznia kell), valamint nem esszenciális aminosavakra (utóbbi nélkülözhető, mivel a test fehérjékből endogén úton is elő tudja állítani). Nyolc aminosav (leucin, izoleucin, valin, tironin, metionin, fenilalanin, triptofán, valamint lizin) számít esszenciálisnak a felnőtteket, valamint kilenc (az említetteken felül a hisztidin is) a gyermekeket illetően.

Amikor egy fehérje az emberi szervezet igényeinek megfelelő mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat, azt mondjuk, hogy magas a biológiai értéke. Ám mikor egy vagy több esszenciális aminosavat túlságosan kis mértékben tartalmaz, a fehérje alacsony biológiai értékű. Azt az aminosavat, amelyik a legalacsonyabb mennyiségben van jelen a szükséglethez képest, limitáló aminosavnak nevezzük.

A fehérjeciklus

Testünk fehérjéi állandóan épülnek és rendelkezésünkre állnak. Evést követően a fehérjék emésztéssel aminosavakra bomlanak. Ezt követően az aminosavak felszívódnak, és a test további fehérjéinek készítésére használódnak fel. Megfelelő mennyiségű napi fehérje-, illetve energiabevitel esetén biztosított a ciklus folytonossága.

Étrendi források

A fehérjék különböző ételekben megtalálhatóak. A fehérjék állati eredetű forrásai a hús, szárnyasok, hal, tojások, tej, sajt illetve joghurt, magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak. A növények, hüvelyesek, gabonák, diófélék, magok és zöldségek alacsony biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak.

Bár a limitáló aminosavak más zöldségek esetén különbözőek, a zöldségforrások vegyítése (pl. hüvelyeseket gabonafélékkel) egy étkezésen belül magasabb biológiai értékben nyilvánul meg. Ezek a kombinációk általában különböző kontinensek hagyományos konyháinak receptjeiben is megtalálhatóak (pl. babfélék rizzsel, tésztával vagy maniókával, csicseriborsó kenyérrel, lencse burgonyával stb.).

A mindenevő étrendek (állati és növényi eredetű táplálékot is tartalmaznak) a fejlett világban megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaznak. Azonban a népességnek azon alcsoportjai, melyek kiiktatják az összes állati eredetű táplálékot, nehézséggel nézhetnek szembe fehérjeszükségletüket illetően.

A vegetáriánus étrend és a fehérjepótlás

A vegetáriánus étrend alapjául a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak és diófélék szolgálnak, a húsok, halak, illetve baromfifélék teljes kiiktatása mellett. A vegetáriánus étrendnek különböző variációi léteznek, egyesek magukban foglalják a tejtermékek, valamint tojás fogyasztását (pl. a lakto-ovo vegetáriánus diéták), mások csak tejtermékeket tartalmaznak, de tojást nem (pl. lakto-vegetáriánus), míg a szigorúbbak semmilyen állati eredetű táplálékot nem tartalmaznak (pl. a vegán diéták).

A vegán diéták különösen hiányosak a magas biológiai értékű fehérjeforrásokban, így az ezt követő emberek nehézséggel nézhetnek szembe fehérjeszükségletük kielégítését illetően, különös tekintettel a növekedésből eredő (pl. gyermekek és terhes nők esetén) extra szükségletekre.

Így a vegetáriánusok esetében, a vegánokra különös tekintettel, a fehérjék különböző zöldségforrásokból történő kombinációja, illetve egy kiegyensúlyozott ételválaszték kiemelkedően fontos ahhoz, hogy hozzájussanak a szükséges mennyiségű esszenciális aminosavakhoz.

Általános ajánlások

Annak érdekében, hogy fennmaradjon a normál fehérjeforgalom, amely a megfelelő növekedéshez és testszöveteink felépüléséhez szükséges, teljes energiabevitelünk 10-15%-át fehérjékből kell fedeznünk.
 
Irodalomjegyzék
  1. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrates, Fiber, Fat, Protein and Amino Acids (Macronutrients) 2002. Chapter 10: Protein and Amino AcidsNational Academy of Sciences http://www.nap.edu
  2. Reeds, P. Dispensable and Indispensable Amino Acids for Humans. J.Nutr. 130: 1835S – 1840S, 2000
  3. WHO, Diet, Nutrition and Prevention of Chronic Diseases, 2003. http://www.who.int/hpr/NPH/docs/who_fao_expert_report.pdf
Kapcsolódó podcastok
Elhízás, Fogyókúra és testtömegkontroll, Fehérje
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése