Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 04/2000

Új állítások a Szójáról

Több mint ötven független vizsgálat tudományos bizonyítékára alapozva, az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság (FDA) mára engedélyezi olyan élelmiszerek előállítását, melyek adagonként 6,25 g szójafehérjét tartalmaznak illetve, hogy az étel vagy ital csomagolásán fel legyen tüntetve, hogy „napi 25 g szójafehérje, egy alacsony telített zsírsav- és koleszterintartalmú étrend részeként, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát”.

Az Egyesült Államok szabályozó hatóságai elegendő mennyiségű vizsgálatot találtak arra, ami meggyőzte őket arról, hogy amint a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek az állati fehérjét teljesen vagy részben szójával helyettesítik étrendjükben, az összes koleszterin, illetve LDL koleszterin („rossz” koleszterin) szintjük is szignifikánsan csökken.


Még nem ismert, hogy pontosan miként váltja ki ezt a hatást a szójafehérje, bár a kutatók számos mechanizmusra gyanakodnak. Talán az epesav-kiválasztás fokozása révén váltja ki hatását, melynek a koleszterin vérből történő eltávolítása a hatása. Egy másik feltevés szerint a szójafehérje stimulálja a májat az LDL koleszterin vérből történő eltávolítására, illetve a szójában található izoflavonok antioxidánsként viselkednek, illetve a vérerek tágulását segíthetik, amely az LDL koleszterin okozta kárt és az artériák falára történő lerakódását csökkentheti.

Bármelyik feltevés bizonyított helyességéről is legyen szó, az izoflavonokra vonatkozó feltevés helyessége esetén, nem csupán a szív potenciális védelméről lesz szó. Az izoflavonok, melyek néhány szakértő számára a szójabab titkos fegyverének számítanak, a lignánokkal egyetemben, melyek szintén ebben a hüvelyesben találhatóak, közismerten az emberi ösztrogén hormonhoz hasonló szerkezettel rendelkeznek.

Egy nő termékeny évei során, a mellrák illetve a méhet és méhnyálkahártyát érintő egyéb hormonfüggő rákok kialakulásának egyik rizikótényezője az emberi ösztrogénnel való túlzott kitettség. Az úgynevezett béta ösztrogén receptorok elkülönítésére képes mell, méh és méhnyálkahártya sejtek esetében az óriási mennyiségű ösztrogén a sejtek osztódását, valamint kontrolálatlan módon történő másolódását okozhatja - azt a folyamatot, melyet ráknak hívunk.

A szójában található növényi ösztrogén szépsége az, hogy az emberi ösztrogénhez hasonló alakja és szerkezete révén hozzá tud kapcsolódni a béta ösztrogén receptorokhoz, és mivel sokkal gyengébb az emberi ösztrogénnél, képes a kezdődő sejtosztódási folyamat kockázatának csökkentésére.

Dr Michael Morton, a BioClinical Research Services Laboratory in Wales, UK kutatója segít ezt a tevékenységet távlatokba helyezni: „Egy mostani vizsgálat kimutatta, hogy laboratóriumi vizsgálat során, a genistein, mely a szója fő izoflavon növényi ösztrogénje, hasonlóan kapcsolódik a béta ösztrogén receptorokhoz, mint a Tamoxifen, a mellrák megelőzését és kezelését segítő gyógyszer”.

Úgy tűnik, hogy a genistein a sejtnövekedésre és szabályozásra is erőteljes hatással van, segítve a sejtosztódáshoz szükséges enzimaktivitás megakadályozását illetve a rákos sejteket tápláló új vérerek kialakulásának megelőzését.

A szója előnyei itt még nem érnek véget. A menopauza előtt álló nők esetében a szója növényi ösztrogénként segíti a humán ösztrogén hatásainak tompítását.

A menopauza után lévő nőknél, bármilyen ösztrogénhatás, a gyengét is beleértve, hasznos lehet a menopauza rövid, illetve hosszú távú hatásait nézve.

Vizsgálatok utaltak arra, hogy napi 40 g plusz szója adása javítja egyes gerinccsigolyák ásványi anyag tartalmát, illetve csökkenti olyan változókori tünetek, mint a hőhullámok súlyosságát.

Egyes országokban, mint Japánban a becsült napi növényi ösztrogénbevitel 20-50 mg közt mozog, összehasonlítva a nyugat-európaiak napi 1 mg bevitelével, a mellrák kialakulásának kockázata 5-8szor kisebb. Úgy tűnik, hogy napi szójabevitelünk növelésével nem csupán a szívbetegségek kockázata csökkenhet, de szerepet játszhat a menopauza előtt, illetve után álló nők egészségének javításában is.

Van esély arra, hogy amint egyre több szója alapú termék kerül a szupermarketekbe, úgy a szója egészségre gyakorolt előnyei is szembetűnővé válnak.

Irodalomjegyzék

  • Meta-analysis of effects of soya protein intake on serum lipids in humans. Anderson JW et al. New England Journal of Medicine. 1995; 333(5): 276-282
  • Effects of soya isoflavones on oestrogen and phytooestrogen metabolism in premenopausal women. Xu X et al. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention: vol. 7, 1101 – 1108, 1998.
  • The effect of dietary soya supplementation on hot flushes. Albertazzi P et al. Obstetrics and Gynecology: vol. 91, No.1, January 1998.
  • Soya protein and isoflavones: their effects on blood lipids and bone density in
    postmenopausal women. Potter S et al. American Journal of Clinical Nutrition: 1998; 68 (suppl):1375s – 9s.
  • Setchell K.D, Cassidy A. Dietary isoflavones: biological effcts and relevance to human health. Journal of Nutrition 1999; 129:758S-767S.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése