Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 03/2009

Probiotikus baktériumok – a kutatás folytatódik

Food TodayAz elmúlt 10 év során a probiotikumok európai piaca gyorsan fejlődött. Ahogy az elsődlegesen az egészséggel kapcsolatos jótékony hatásukért forgalmazott élelmiszereket körülvevő fogyasztói érdeklődés folyamatosan növekszik, mit is tudunk jelenleg a probiotikumokról?

A probiotikumok némely élelmiszerben vagy étrendkiegészítőben megtalálható, élő mikroorganizmusok, melyek kellő mennyiségben fogyasztva kedvezően hathatnak egészségünkre. Segítik fenntartani a baktériumok közötti egyensúlyt az emberi gasztrointesztinális (GI) traktusban.1

A probiotikus baktériumok legelterjedtebb típusai a Lactobacillus és a Bifdobacterium törzsek, néha a Streptococcus thermophilussal keveredve.(2) A probiotikumok leggyakrabban a különféle fermentált tejtermékekben találhatók meg. Hozzáférhetők még olyan kiegészítők formájában, mint a tabletták, kapszulák vagy kis tasakok.
 
Kutatások a probiotikumok jótékony egészségi hatásával kapcsolatban
 
Azon létező tudományos bizonyíték ellenére, hogy a probiotikumok fogyasztása kedvező hatással lehet egészségére, ez a bizonyíték csak a vizsgált, specifikus törzsre vonatkozik, és nem általános állítás minden probiotikumra. Következésképpen, az utóbbi években a tudományos kutatás fokozottan a specifikus probiotikumtörzsek bizonyos betegségek elleni védelmi, vagy gyógyító képességére koncentrált.
 
Néhány probiotikum lehetséges kedvező hatása az emberi egészségre2:
  • A GI fertőzések előfordulásának vagy súlyosságának mérséklése
  • A test védekezőképességének javulása
  • A bélfunkciók javulása
A probiotikus baktériumok számos módon fejthetik ki kedvező szerepüket. Némelyik antimikrobális anyagokat állíthat elő, mások a tápanyagokért vagy a bélfalon való kötődési helyekért versengenek patogén baktériumokkal, némelyik pedig szabályozza a gazda immunrendszerét.3 Bármi is a mechanizmus, a kedvező hatások bekövetkezésért és fennmaradásáért az élő probiotikus baktériumok rendszeres fogyasztása szükséges, mivel csak “átmeneti vendégek” az intesztinális traktusban és nem válnak a gazda mikroflórájának részévé.2
 
PROEUHEALTH
 
2001-ben az Európai Únio által finanszírozott Élelmiszer, GI-traktus Funkcionalitás és Emberi Egészség Csoport PROEUHEALTH, némely probiotikus baktérium jól-létünkben játszott szerepének tudományos vizsgálatának céljával alakult meg.4 A csoport 4 évig működött és izgalmas eredményeket hozott bizonyos probiotikus törzsek jótékony egészségi hatásával kapcsolatban:
 
Gyulladásos Bélbetegségek (IBD)
Az olyan gyulladásos bélbetegségek, mint a Colitis Ulcerosa és a Crohn betegség megnyomorító betegségek, az azoktól szenvedők olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a súlyos hasmenés, hányás és hasi fájdalom. Úgy vélik, az IBD-t az immunrendszer egy bizonyos a GI-traktusban lévő baktériumra adott rossz válasza okozza, gyulladást eredményezve a bélben. A PROEUHEALTH kimutatta, hogy bizonyos probiotikumok, ebben az esetben specifikus Lactococcus és Lactobacillus törzsek segíthetnek megelőzni a bélrendszer ilyen gyulladását. Jelenleg kutatások folynak Crohn betegségben szenvedőkkel, hogy meghatározzák, ha specifikus Lactococcus törzsek használhatók az IBD megelőzésére vagy kezelésére.4
 
Gasztritisz  (gyomorrontás) és hasmenés
A Helicobacter pyloriként ismert baktérium emberekben okozhat gasztritiszt, gyomorfekélyeket és a legrosszabb esetekben gyomorrákot, míg az Escherichia coli és a Salmonella typhimurium a fertőző hasmenés jelentős előidézői. A PROEUHEALTH vizsgálatban a Lactobacillusok specifikus törzsei egerekben csökkentették a Helicobacter pylori és a Salmonella typhimurium mennyiségét.4 Jelenleg további vizsgálatokat terveznek, hogy emberekben vizsgáljanak specifikus Lactobacilli törzseket, amelyek új módszerrel szolgálhatnak számunkra a gasztritisz és a hasmenés megelőzéséhez és kezeléséhez.
 
Egészségi állítások - tudományos bizonyíték kérdése
 
2007-ben hatályba lépett az (1924/2006/EC) tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló EU szabályozás.5 Az új szabályozás által bevezetett egyik kulcsfontosságú változás az volt, hogy a probiotikumok gyártóinak bármilyen egészséggel kapcsolatos állítást elő kell terjesztenie az Európai Bizottságnak (EC), ahol a kijelentéseket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományosan értékeli, és vagy elfogadja, vagy elutasítja. 2010-re a probiotikus termékeken szereplő egészséggel kapcsolatos állítások ezen a folyamaton keresztül lesznek akkreditálva, ily módon a fogyasztó megbízható tájékoztatást kap e termékek kedvező egészségi hatásairól.5
 
Irodalomjegyzék
  1. The British Dietetic Association, Food facts section
  2. Howlett J (2008) Functional Foods - From Science to Health and Claims. ILSI EUROPE Concise Monograph Series.
  3. Report of a joint FAO/WHO expert consultation on evaluation of health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria.
  4. PROEUHEALTH – the food, GI tract functionality and human health cluster, Consumer platform section
  5. Regulation (EC) No 1924/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 20th December 2006 on nutrition and health claims made on foods.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése