Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 03/2006

A teljes kiőrlésű gabonák ereje

Food TodayA teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek fontos forrásai a tápanyagoknak, valamint a fito-védő anyagoknak, amik hiányos mennyiségben találhatóak az európai emberek étrendjében. Fontos népegészségügyi előnyökkel járhat a jóízű teljes kiőrlésű gabonaételek választékának, valamint elérhetőségének növelése, illetve az egyének bátorítása fogyasztásuk növelésére.

A teljes kiőrlésű gabonák védőszerepe

A gabonanemű ételek alapvető összetevői a napi étrendnek Európaszerte, továbbá a szénhidrátok, rostok, illetve fehérjék fő forrásai. Az európai gabonafogyasztás nagy részét a búza- annak is általában csak belseje- finomított, fehér liszt formájában, amit sült termékek, mint kenyér, sütemények készítésére használnak, valamint tészták, reggeli müzlik és egyéb ételek teszik ki. Azonban szükség van e fogyasztási mintának a sürgős újraértékelésére a legújabb epidemiológiai tanulmányok fényében, amelyek a teljes kiőrlésű gabonák védő hatását támasztják alá erőteljes bizonyítékokkal olyan betegségekkel szemben, mint a koszorúér-megbetegedések (CHD), a rák egyes fajtái, kettes típusú cukorbetegség. A teljes kiőrlésű gabonaételek fogyasztása a kisebb testtömeggel is kapcsolatba hozhatóak középkorú nők esetében összehasonlítva azokat a finomított gabonaételeket fogyasztóival.

A „teljes kiőrlésű csomag”

A legfontosabb gabonafélék Európában a búza, rizs, kukorica, zab, rozs, valamint árpa, amelyek mind a fűfélék családjába tartoznak. Mindegyik gabonamag szerkezete ugyanolyan, három részből tevődik össze: a belső keményítőtartalmú endosperma, a csíra vagy embrió, valamint a külső korparész, utóbbi egy védőréteget képezve a gabonamag körül. Az élelmi rost (oldhatatlan, valamint oldható formában a gabona fajtájától függően) már régóta a gabonamag fő egészségvédő összetevőjének számít. Azonban mára a teljes kiőrlésű gabonák más alkotórészeinek egészségügyi hatásai is erősen bizonyítottak, ilyenek többek között az E vitamin, a B vitamin számos fajtája, a különböző ásványi anyagok, mint a vas, magnézium, cink, szelén továbbá számos védő hatású fitokemikália. Ezen tápanyagok, valamint egészséget elősegítő összetevők csomagjának együttes hatása nagyobb előnyre tehet szert, mint ami az egyes összetevők külön-külön hatásaiból eredne.

Az egészséges, jóízű ételek választéka

A jó íz, egészség, kényelem, valamint ár állnak az európai fogyasztók élelmiszerválasztásának kritériumai mögött. A gabonaalapú termékeknek már széles választéka áll rendelkezésre betöltve szerepét Európa különböző részeinek ételkultúrájában. Bár az ízletességet és egészségességet gyakran szembenálló tényezőknek vélik az ételválasztékot illetően, mára a jóízű, egészséges teljes kiőrlésű termékek óriási választéka áll a fogyasztók rendelkezésére.

HEALTHGRAIN: kutatás Európában

A teljes kiőrlésű gabonák ma már kapnak egy kevés jól megérdemelt elismerést. Példának okáért, európai tudósok működnek közre egy új HEALTHGRAIN nevezetű projektben, melyet az Európai Bizottság, a Hatodik Keret Program keretein belül alapított, s célja a gabonafélék tápértékének és egészségre gyakorolt hatásának fejlesztése, fokozása valamint előnyösebb használata a modern ételekben. A HEALTHGRAIN projekt 2005-ben kezdődött és a fogyasztók elvárásait, valamint a bioaktív gabonaételek érzékszervi tulajdonságainak minőségét vizsgálja, ezzel új technológiákat fejlesztve olyan ételek előállítására, amelyek olyan egészséget elősegítő gabona-összetevőket, mint élelmi rostokat, oligoszaharidokat, olyan fitokemikáliákat, mint fitoösztrogéneket (lignánok), polifenolokat, antioxidánsokat tartalmaznak, valamint bemutatja ezen összetevők egészséggel való kapcsolatát, különösen a vércukorszint és inzulin-anyagcsere kontrolálását illetően. Továbbá egy széleskörű kiterjesztő program is létezik, melynek célja, a teljes kiőrlésű gabonák egészségügyi előnyeinek közvetítése az élelmiszeripar és egészségügyi szakemberek felé.

A tudomány is alátámasztja azokat az egészséggel kapcsolatos állításokat az Egyesült Királyságban, Svédországban, valamint az Egyesült Államokban, amelyek a teljes kiőrlésű gabonaételek fontosságára irányulnak, a szívkoszorúér betegség, valamint egyes rákok rizikócsökkentését illetően.

A teljes kiőrlésű gabonák fiziológiás hatásai, valamint egészségfejlesztésben betöltött szerepe még csak részben megértett. Új, Európában végzett vizsgálatok segítenek azonosítani azokat a fontos összetevőket, valamint biológiai mechanizmusokat, amelyek a feltételezett egészségügyi hatások mögött állnak.

Irodalomjegyzék

  1. HEALTHGRAIN EU Integrated Project 2005–2010. Exploiting bioactivity of European cereal grains for improved nutrition and health benefits. www.healthgrain.org
  2. Jacobs D.R. Jr & Gallagher D.D. Whole grain intake and cardiovascular disease: a review. (2004) Current Atherosclerosis Reports 6, 415–423.
  3. Liu S., Willett W.C., Manson J.E., Hu F.B., Rosner B. & Colditz G. Relation between changes in intakes of dietary fiber and grain products and changes in weight and development of obesity among middle-aged women. (2003) American Journal of Clinical Nutrition 78, 920–927.
  4. Richardson D.P. Wholegrain health claims in Europe. (2003) Proceedings of the Nutrition Society 62, 161–169.
  5. Slavin J. Why whole grains are protective: biological mechanisms. (2003) Proceedings of the Nutrition Society 62, 129–134.
  6. Venn B.J. & Mann J.I. Cereal grains, legumes and diabetes. (2004) European Journal of Clinical Nutrition 58, 1443–1461.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése