Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 01/2006

Amit a folátról tudni kell

Food TodayA folát a B vitaminok családjába tartozik s minden nap kell fogyasztani. A legfőbb élelmiszerek folsavval történő dúsítása jelenleg is vita tárgya, mely arra ösztönözte a kutatókat, hogy újabb stratégiákat vizsgáljanak ki az európaiak folát-állapotának javítása érdekében.

Miért van szükségünk folátra?

A folát az élet alapvető építőköveinek, a DNS-nek, valamint RNS-nek a szintéziséhez, helyrehozásához, működéséhez szükséges. Ebből adódóan a folát elengedhetetlen az új sejtek képzéséhez, valamint fenntartásához, különösen fontos szerepet töltve be a gyors növekedés –mint gyermekkor vagy terhesség - időszakában. A felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt szükségük van folátra a normális vörösvérsejtek előállításához és a vérszegénység[1] megelőzéséhez. A marginális foláthiány az emelkedett homocisztein aminosav vérben lévő szintjének emelkedésével is kapcsolatba hozható, ami a szívbetegségek, illetve sztrók[2] kockázati tényezőjének számít. Mivel a folát segíti megelőzni a DNS-ben okozott károkat, néhány bizonyíték alátámasztja egyes rákfajták, elsősorban a vastagbélrák[3], megelőzésében játszott szerepét.

A folát élelmiszerforrásai

A felnőttek ajánlott napi folátfogyasztás 200 mikrogramm. Ennek élelmi forrásai többek között: a narancslé, sötétzöld leveles zöldségek, a földimogyoró, babfélék, hüvelyesek, valamint a belsőségek. A marginális foláthiány elkerülésére jó, ha minimum öt adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk el egy nap. (ld. www.5aday.com)

Folsavtartalmú étrend-kiegészítők

A folsav, a folátnak egy egyszerű, könnyen felszívódó, mesterségesen előállított formája. A korai 1990-es években erőteljes bizonyíték támasztotta alá, hogy a fogantatás időszakában folsavtartalmú étrend-kiegészítőt szedő nőknél mintegy felére csökkent annak a kockázata, hogy velőcsőrendellenességekben, mint például spina bifidában[4] szenvedő gyermeket hozzanak világra. Népegészségügyi kampányokat indítottak el Európa-szerte annak érdekében, hogy a fogantatás időszakában lévő nőket folátgazdag ételek, valamint folsavkiegészítők (400 mikrogramm/nap) szedésére ösztönözzék. Ezek a kampányok azonban csökkent sikerrel jártak, nem utolsó sorban azért, mivel a nők már csak akkor kezdtek el változtatni étrendjükön, miután tisztában lettek terhességükkel, a fogantatás után pár héttel. Ekkorra már túl késő a változtatás.

Az élelmiszerek dúsítása

Egy alternatív megoldást jelenthet az alapélelmiszerek, mint liszt folsavval való dúsítása. Így minden várandós nő elegendő mennyiségű folsavhoz jutna, ahogyan mindazok, akik veszélyeztetettek a szívérrendszeri betegségekre. Ez a stratégia azonban nem került elsajátításra Európában, főként abból a meggondolásból, hogy a nagy dózisú folsav nem feltétlenül lenne jótékony az egész társadalomra nézve. Különösképp azért, mert a folsav elfedheti a B12 hiánnyal társuló vérszegénység tüneteit, melyek idegrendszeri elváltozásokhoz, majd maradandó idegrongálódáshoz vezethetnek. A folsavkiegészítők továbbá a rák egyes kezelésfajtáit[5] is gátolhatják.

Az élelmiszerek foláttartalmának növelése

Így a tudósok más utat keresnek a folátbevitel növelésére. Az EU által alapított Folate FuncHealth csapat[6] egyik fő érdeklődési területe az, hogy miként növelje a természetes folát ételből történő bevitelét. Íme néhány felfedezéseik[7] közül:

 • Az erjesztett termékek, mint kenyér, sör vagy bor foláttartalma folátgazdag élesztőgomba törzsekkel növelhető.
 • Más erjesztőmikróbák, mint a tejsav baktériumok, szintén szintetizálnak folátot. A helyesen megválasztott starter kultúra mintegy 20-szoros növekedést eredményezhet a fermentált tejtermékek, mint sajtok vagy joghurtok foláttartalmában.
 • A feldolgozott élelmiszerek, mint levesek, gyümölcslevek esetében a foláttartalom javítható folátgazdag gyümölcs-, valamint zöldségfajták, illetve enyhébb feldolgozási eljárás alkalmazásával, mely kisebb folátveszteséget eredményez.
 • A folátok a gabonamagvak külső részében koncentrálódnak, így olyan őrlési technika alkalmazásával, mely megőrzi a folátgazdag frakciót, jelentősen emelhető a liszt foláttartalma.

Még mindig nem elegendő

Úgy vélik, hogy fejlett élelmiszer-feldolgozási technikával, valamint folátot növelő hozzávalók választásával, jelenlegi folátbevitelünket akár meg is duplázhatjuk, de ez még mindig nem elég! Dr Paul Finglas az Egyesült Királyság Élelmiszerkutatási Intézetének tagja, valamint a FoodFuncHealth[8] projekt koordinátora szerint „Nehéz egy kiegyensúlyozott étrend során annyi természetes foláthoz jutni, hogy az elegendő legyen olyan krónikus betegségek, mint a rák vagy a szívbetegségek legyőzésére. Kis mértékű dúsítás vagy célzott kiegészítés lenne szükséges.”

A FoodFuncHealth 8 projekt tanulmányain alapuló ajánlások teljes összefoglalója hamarosan megjelenik és azt követően a weboldalon 6 is elérhető lesz.

Irodalomjegyzék

 1. UK Food Standards Agency at www.eatwell.gov.uk/healthydiet/nutritionessentials/vitaminsandminerals
 2. Strain JJ. Dowey L. et al (2004) B-vitamins, homocysteine metabolism and CVD. Proceedings of the Nutrition Society. 63; 597-603
 3. Duthie SJ. Narayanan S.  et al (2004) Folate, DNA stability and colo-rectal neoplasia. Proceedings of the Nutrition Society. 63; 571-578
 4. MRC Vitamin Study Research Group (1991) Prevention of neural tube defects; results of the Medical Research Council Vitamin Study. The Lancet 338; 131-137
 5. Peters GJ, Hooijberg JH, et al (2005) Folates and anti-folates in the treatment of cancer; role of folic acid supplementation on efficacy of folate and non-folate drugs. Trends in Food Science and Technology 16;289-297
 6. FolateFuncHealth and EU funded pan EU project. For details visit www.ifr.ac.uk/Folate
 7. Jägerstad M. Piironen V. et al (2005) Increasing natural food folates through bioprocessing and biotechnology. Trends in Food Science and Technology 16: 298-306
 8. Finglas PM de Meer K. et al (2005) Research goals for folate and related B-vitamins in Europe. European Journal of Nutrition in press
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése