Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.Étrend- és súlykontroll

Food Today

Mind a fejlett, mind a fejlődő világ elhízásjárvánnyal néz szembe. Vajon megvalósíthatóak a jelenlegi ajánlások, melyek erre a járványra vonatkoznak? Annak érdekében, hogy megelőzzék a lakosság körében a testtömeg gyarapodást, az energiabevitel csökkentésének és a fizikai aktivitás növelésének „apró lépésekben” történő megközelítésére tettek javaslatot.
A koffeines italok dehidratációt okoznak? Kell-e korlátozni a tojásfogyasztást, vagy kerülni a zöldségek főzését? Bizonyos tápanyagok bizonyos napszakban fogyasztva segítik a fogyást? A tényeket nem mindig könnyű megkülönböztetni a kitalációktól.

A fizikai aktivitás összefügg az egészségi és az életmódbeli állapottal és mindenki számára a napi rutin részének kellene lennie. Az elhízás növekvő aránya és a hozzá kapcsolódó egészségi problémák miatt, a fizikai aktivitás ma fontosabb, mint bármikor máskor.

A legutóbbi az EUFIC-kal együttműködésben szervezett Food in Action (Akcióban az Élelmiszer) konferencián Dr. Andrew Hill pszichológus (Leeds Egyetem, Egyesült Királyság) egy sor a megérzésekkel ellenkező felfedezésről számolt be, amely arról szólt, mitől híznak el a serdülők. Az eredményei egy alternatív megvilágításnak tűnnek a témában, és bepillantást nyújtanak a probléma megoldásának új megközelítésébe.

Túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen, szalonna és tojás minden nap, amikor csak kívánja és még súlyt is veszít. Európaiak milliói próbálták ki az Atkins Diétát, és számos történetet jegyeztek fel drámai súlyvesztésről, ám a tápanyagegyensúlyt érintő kételyek, valamint szegényes hosszútávra vonatkozó hatékonysága az Atkins uralom végét jelentheti.

A túlsúly problémájával foglalkozó miniszéria két korábbi cikke (Food Today 37. és 38. száma) annak fizikai, pszichológiai, szociális, valamint gazdasági következményeivel foglalkozott. Ezek a cikkek rávilágítottak arra, hogy a csodaszereknek és kígyóolajoknak nincs semmi értelmük; kihangsúlyozták, hogy a súlyleadás egy határozottan nehéz feladat, valamint gyakorlati tanácsokat is adtak a súlycsökkentés eléréséhez. De a kérdés, hogy miként lehet megőrizni a karcsú vonalakat?

A Food Today 37. számában arra a tényre hívta fel a figyelmet, hogy a testtömeg normál keretek közti megtartása javítja az egészséget; hogy a populáció túlsúlyos vagy elhízott hányada manapság igen tekintélyes; hogy a százmillió éves örökség használ az éhínség alatt azoknak, akik a bőség idején zsírt szedtek fel; hogy a súlyvesztés a legtöbb ember számára nehézséget jelent valamint hogy a hóbortdiétáknak és csodaszereknek nincs helyük a súlyleadásban. Miként kellene hát az embereknek csökkenteni súlyukat?

Minden héten egy újabb hóbortdiéta és diétás csodaszer lát napvilágot a különböző női magazinok lapjain. Igazából tudjuk, hogy nem a grapefruitgerezdek vagy a yaktej kultúra a válasz a túlsúly problémájára, de ennek ellenére még mindig azt reméljük, hogy ezek segíthetnek és kipróbáljuk őket. Akkor miért nem kerüljük őket?

Az elhízás növekvő problémája mára már globális szinten érint minket (1), ezért fontos lenne, hogy ezzel a jelenséggel szembeszálló népegészségügyi felvilágosító munka valóban elérje célját.
Nemrégiben egy nagyszabású együttműködési munka keretein belül, öt európai kutatóközpont tanulmányozta, hogy vajon a mostanában javasolt alacsony zsírtartalmú diéták valóban súlycsökkentést okoznak-e normál körülmények között (2).

Az elhízottak arányának növekedése közepette, az energiát nem szolgáltató édesítőszerek potenciálisan hasznos eszköznek ígérkeztek a testtömeg kontrollálásához. Azáltal, hogy kalóriatartalom nélkül biztosítják az édes íz élményt, az energiát nem szolgáltató édesítőszerek ízletes módot kínálhatnak az étrend energiasűrűségének csökkentésére. Ez, mikor kiegyensúlyozott táplálkozással és egészséges életmóddal kombinálják, segíthet az embereknek elérni és megtartani egészséges testsúlyukat.
Első | Előző | 1 / 3 | Következő | Utolsó | Menj az …oldalra menj
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése