Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.Élelmiszerallergia és -intolerancia

Food Today

A coeliákia egy, a vékonybelet károsító betegség, amely bármelyik életkorban kifejlődhet. Jelenleg a gluténmentes diéta követése az egyetlen hatékony kezelése.
Label_comparison
Az élelmiszerbiztonság biztosítása a kormányok, a gyártók, az ipar és a fogyasztók megosztott felelősség. Az élelmiszercímkézés egy módszer, miáltal a fogyasztók információhoz juthatnak az általuk megvásárolni kívánt élelmiszerről. Az élelmiszercímkék által nyújtott információk (mint a lejárati idők, kezelési utasítások és az allergiára utaló figyelmeztetések) pontos betartása segíthet a fogyasztóknak az elkerülhető élelmiszer-eredetű megbetegedések és allergiás reakciók megelőzésben.

Az elmúlt években nagy érdeklődést kapott az ételallergiák előfordulása, a felnőttek mintegy 2-4%-a, míg a gyermekek 6%-a szenved valamilyen ételallergiában. Annak ellenére, hogy többet tudunk az ételallergiákkal kapcsolatos kérdésekről és az allergiát okozó ételekről, mint valaha, az ételallergia kérdése egy komplex kihívás maradt. 

A cöliákia (más nevén gluténszenzitív enteropátia vagy sprue vagy gluténintolerancia) a vékonybélnek egy olyan állapota, amit a glutén által kiváltott, összetett immunológiai válasz okoz. A glutén egy raktározó fehérje, mely megtalálható a búzában illetve egyéb gabonafélékben, mint rozsban, árpában vagy zabban. A cöliákia betegsége egy sor gyengeséget  eredményező tünetben nyilvánul meg, ám a megfelelő gluténmentes étrendet követve, szenvedői teljesen felépülhetnek.

Akik bizonyos élelmiszerekre allergiásak, mint a búza vagy tojások, könnyű száműzni azokat étrendjükből, amennyiben teljes, természetes formájukban jelennek meg. Azonban nem könnyű bizonyosnak lenni abban, hogy ugyanazon allergének nem jelennek meg néhány előre elkészített ételben, mint például a szószokban.

A migréntől szenvedők közül sokan állítják, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása váltja ki a rohamaikat. Szervezetünk helytelen működése folytán inaktiválódnak a természetes aminok, amelyek ételeinkben fordulnak elő, és ez magyarázhatja, miért szenvednek a rohamoktól egyesek jobban, mint mások.

A nyár az utazás és nyaralás évszaka. Azonban a „Tourista” évszaka is, egy gyomorinfluenzával összetévesztett betegség, melyet szennyezett étel vagy ital okozhat. Egyszerű elővigyázatossággal csökkentheti a nyaralását elrontó betegségek kockázatát.

Ellentétben azzal a népszerű elképzeléssel, hogy az élelmiszerek zsúfolásig tele vannak adalékanyagokkal és mesterséges ízesítőkkel, valójában a természetes ételek azok, amik az élelmiszerallergiák nagy részét okozzák.

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése