Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.Zsírok

Food Today

Az Európai Bizottság kérésére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal az új bizonyítékok figyelembe vételével készítette el a zsírok, szénhidrátok, élelmi rost és a víz fogyasztására vonatkozó útmutatóját. Ezek a táplálkozási referencia értékek megállapítják a tápanyagok bevitelének optimális mértékét a kiegyensúlyozott táplálkozáson belül, -ami egy összességében véve egészséges életmód részét képezve- hozzájárul a jó egészségi állapothoz.
Egy nyilvánosságra kerülő kutatás az állítja, hogy néhány telített zsír fontos funkciókat lát el a testben. Mindamellett ez nem mond ellent annak a tanácsnak, hogy az embereknek csökkenteniük kellene a telített zsírok fogyasztását.

Az omega-3 zsírsavak fogyasztásának kedvező hatásai széles körben publikáltak, ám az omega-6 zsírsavak sokkal ritkábban tűnnek fel a hírekben. Tulajdonképpen mik azok a zsírsavak és miért fontos kiegyensúlyozott bevitelük?

Annak ellenére, hogy az európaiak még mindig több zsírt esznek az ajánlottnál, ideje egy kiegyensúlyozott megközelítéshez annak érdekében, hogy kordában tudjuk tartani a fogyasztásunkat ebből a tápanyagból. Ha ismeri a zsírszintjét, jó helyzetben van, mind az étele élvezetéhez, mind egy egészséges zsíregyensúlyhoz egy időben.

Számos összetevő, mely a növényi olajokban természetes formában fordul elő, előnyös tulajdonságokról tett tanúbizonyságot. Izolált és koncentrált formában vizsgálva őket, számos összetevő bizonyította hatásosságát betegségek széles skálájának kezelésében, az irritábilis bélszindrómától kezdve egészen a krónikus májbetegségig, (1). Ezzel egy időben, a zsírsavak többsége valamint a növényi olajok egyéb összetevői is régóta ismertek már egészségünkre gyakorolt előnyös hatásaikról. Érthető, hogy így nagy esély van a funkcionális növényi olajak kifejlesztésére.

Az elképzelés, hogy a konjugált linolénsavak (CLA-k) megvédhetnek bizonyos típusú  rákok, valamint a szívbetegség ellen, vonzó, ám a bizonyíték a mai napig – miközben biztató - várat magára.

Cholesterol

A koleszterinnek gyakran rossz híre van, és. bizonyos tekintetben ez igaz is, mivel a rossz koleszterin magas szintje a vérben a szívbetegségek fő kockázati tényezője. Az egészséges, kiegyensúlyozott életmód és étrend segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, de a koleszterin létfontosságú szerepet játszik a szervezet egészségének megőrzésében.

Annak érdekében, hogy tisztázzák a transzzsírsavak (TFA vagy “transz zsírok) szerepét az emberi egészségre nézve, az Európai Bizottság felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (EFSA) egy tudományos vélemény formálására. Az EFSA beszámolója 2004. augusztusában került megjelentetésre 1.

Bár egymagában egyetlen élelem sem tesz egészségessé egy embert, a bőséges halfogyasztás egy módja étrendünk valamint egészségünk javításának. A jótékony omega-3 zsírsavakról szóló vizsgálatok nagy része a halakra, mint elsődleges forrásokra, irányítja a figyelmet. A lazac, szardínia, tonhal de még a kagylók is gazdagok omega-3 zsírsavban, ám ajánlott az összes típusú hal és tengeri gyümölcs fogyasztásának növelése.

Az elhízás növekvő problémája mára már globális szinten érint minket (1), ezért fontos lenne, hogy ezzel a jelenséggel szembeszálló népegészségügyi felvilágosító munka valóban elérje célját.
Nemrégiben egy nagyszabású együttműködési munka keretein belül, öt európai kutatóközpont tanulmányozta, hogy vajon a mostanában javasolt alacsony zsírtartalmú diéták valóban súlycsökkentést okoznak-e normál körülmények között (2).

Első | Előző | 1 / 2 | Következő | Utolsó | Menj az …oldalra menj
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése